© Rootsville.eu

Mance Robert (HT Roberts) (B)
tiltle: Achter De Wind
music: Singer-songwriter
release date: 2024
info artist: M
ance Robert

© Rootsville 2024


Vanaf 2024 saluuweere we Herman Temmerman niet meer als 'HT Roberts' maar als 'Mance Robert'. Even diepgaande teksten uiteraard maar dan volledig in het Ghents gebracht en dit sappig dialect van deze Gentenirre en stroopke mag dan wel aangenaam om luisteren zijn maar voor een niet-Gentenaar is het guultegans wel even wennen.

Alginter de boorden van de Leie kreeg 'Mance Robert' de samenwerking van Bart Vervaeck op gitaar en pedal steel, Nils De Caster op gitaar en lapsteel, David Broeders op drums, Serge bakker op bas en Sara De Smedt op piano en orgel. Dus gedaan met het brengen van uitstekende Engelstalige Americana maar nummers uit het leven gegrepen, tes azuuu.

Op 'Achter De Wind' vinden we 12 nummers terug die Mance Robert kwam te schrijven wat dan weer resulteerde in een prachtig naslagwerk. De eerste concerten binnen de Gentse stadswallen zijn al voorbij en zo rest er nu nog een wereldtour doorheen België. Met de opener 'Onderwig noar huis' is het meteen pakkend en intiem te noemen. Het relaas over de slameur van een eenzame nacht bij het huiswaarts keren na een optreden. Het samengaan met de doorleefde stem van 'Mance Robert' en het prachtig samenspel van zijn muzikale moaten.

'Kaffee' is dan weer het nostalgische verhaal van het vertoeven op een terras mijmerend over hoe het vroeger was. Een gezapig ritme is dan zo je metgezel bij het horen van dit nummer. Een ballade waarmee we ons wel allemaal kunnen vereenzelvigen is zeker en vast het daaropvolgende 'Over de liefde en over spijt'. Bijzonder diep en ontwapenend. Bij het daaropvolgende, misschien wel meest bombastische klinkende nummer van dit album, verhuizen Mance en zijn lotgenoten van de Leie naar de Seine met 'Paris Nord' als doen ook we tekstueel ook wel even den boulevard in Barcelona aan.

In een lichte zweem van country luisteren we vervolgens naar 'Onrust' met op de achtergrond het subtiel bespelen van de lapsteel, uuk goe zulle. Het blijft het ganse album pakkend waarbij je geconcentreerd moet blijven luisteren en waarbij een concertje in onze lokale kroegen voor ongepaste achtergronden kan zorgen. 'Zijt in al mijn wonden' laat horen dat ook 'Mance Robert' zeer romantisch beslegen kan overkomen.

'Ik é ne lange reis gemoakt' kan misschien wel een relaas zijn over zijn omzwervingen en zo moet hij ook Texas hebben aangedaan want de rifjes kan je makkelijk vereenzelvigen met de rockers van 'ZZ Top'. Op zoek naar de sleutel kunnen we Mance ook de weg wijzen richting Leivense Met, want daar heeft Big Bill hem destijds onder de veudeu gelegd. En willen of niet maar met de titeltrack van dit album 'Achter de Wind' komen we toch muzikaal uit bij een knap staaltje Americana als is het met ne pui in de keele. 

We zitten al in de vervelende herfstperiode dus kijken we ook al wel terug uit naar 'De oasem van de zomer', een nummer waarbij we ontdekken dat het Genste leven zich ook kan afspelen op de boerebuiten tussen de koeien en de schapen. 'Duinbergen Blues' brengt je dan op een dromerige manier ergens onderweg. 'Trekvleugels' is weerom eentje over de levensweg van Mance Robert waarmee met 'De Wig' den aovend valt maar ook zo het einde van deze 'Achter De wind'.

Na het beluisteren van dit prachtige Gents verhaal zijn we een beetje van 't Lam Gods gesleege niet omdat het dialect soms ook zo intiem wordt gebracht maar door de vaststelling dat dit zuu schuune is en zo heeft Walter plots ook een zoon. En ook al zingt Mance van al wat hij gedaan heeft is gedaan toch zeggen wij tegen Mance ge gee ons vele gegeve, ook nu nog.

tracks:

01 Onderwig noar huis
02 Kaffee
03 Over de liefde en over spijt
04 Paris Nord
05 Onrust
06 Zijt in al mijn wonden
07 Ik é ne lange reis gemoakt
08 Achter de wind
09 De oasem van de zomer
10 Duinbergen Blues
11 Trekvleugels
12 De wig